Chlieb aka ‘Bread is not dead!’

Bakeshop

foto:bakeshop.cz

Akiste spústa ľudí po príchode do Paríža okamžite zamieri do Louvre alebo aspoň pod Eiffelovku; môj uvítací Le Rituál však spravidla zahŕňa celkom iné parížske pamätihodnosti.

S J. hneď ráno vyrážame do lokálnej pekárničky na námestí a skupujeme čerstvé bagety, jednu pre nás a jednu pre zdomácneného bezdomovca, žijúceho celoročne v telefónnej búdke naproti. Tá chuť je nezameniteľná – tvrdá, chrumkavá kôrka a takmer vlhká, mäkkučká striedka s obrovskými bublinami. Je mi skoro ľúto, že nikto zatiaľ nezmapoval vplyv chuti francúzskych bagiet na vznik zásadných umeleckých diel – toto je totiž presne tá chuť fatale, kvoli ktorej velikáni do úsvitu ťukajú do písacích strojov a navrhujú katedrály. (Asi by sa Van Gogh nepredával až tak dobre, keby sa prevalilo, že za tým odrezaným uchom v skutočnosti stálo zúfalstvo z práve zatvorenej pekárne…)

Napriek tomu, že za dobrou francúzskou bagetou si ešte stále “musíme” zacestovať, situácia v Prahe nie je ani zďaleka beznádejná! Tu sú moje odporúčania na niekoľko zaujímavých chlebových destinácií.

1. Panificio

Panificio

Ich toskánsky chlieb je začerstva, len omočený v olivovom oleji, absolútnym lepkovým orgazmom. Okúste raz a začne sa vám o tej chuti snívať. Samotnú pekáreň nájdete na Smíchove, našťastie pre závislákov ale dovážajú napríklad i do pobočiek Moje Kredenc (Florenc, Flora, Vodičkova) alebo trebárs do Wine Food na Ovocnom trhu. Chlieb sa predáva netradične na váhu (malý bochník vychádza na 30 Kč), okrem mojej spomínanej toskánskej lásky by som sa ale nehanbila rodičom predstaviť ani ich vynikajúce pečivo s rukolou a slaninou či syrom a olivami.

Pekárna Panificio, U Královské louky 4, Praha 5 (metro B: Smíchovské nádraží)

2. Mansson

S chlebovými preferenciami je to bizarné – mne čerstvý rascový chlieb vždy pripomenie detstvo a nedeľné raňajky so sardinkovými chlebíčkami, niekoľkokrát som ale napríklad bola svedkom toho, ako V. svojmu švédskemu frajerovi pašuje obrovský sáčok klasických českých rožkov (láska!). Ja som si počas svojho švédskeho času paradoxne obľúbila  ten ich klasický hutný čierny s tekvicovými semiačkami. Ak na vás tiež občas padne škandinávska nostalgia, urobte si výlet do tejto nespravodlivo opomínanej dánskej pekárne neďaleko Staromáku. Mansson mimochodom exkluzívne zásobuje Orient Express (!), plus všetky pražské mandariny, hiltony, yasminy čí radissony.

Mansson Bakery, Bílkova 8, Praha 1 (metro A: Staroměstská)

3. Bakeshop

Bakeshop

Moja obľúbená zašíváreň. Privstať si hneď ráno, keď obchody len vyťahujú rolety a prehrýzť sa tými prekliatymi dlažobnými kockami až do Bakeshopu, kde môžem beztrestne hodiny pozorovať staromestských lokálov, ako zaparkujú na lavičke pred kaviarňou a rozospato žmúria do slnka. Baví ma tá zmes turistov s mapou a nadšením, überupravených dám s nákupnými taškami a trochu neprimeraným tónom, občasní biznismeni, čo sa sem stavia len na rýchly sendvič a ani neodlepia oči zo svojho iphone.

IMG_0335

Napriek trochu premršteným cenovkám je tunajší orechový chlieb z domáceho kvásku menom Berta neprekonateľný; ak vás teda neláka trúsenie mandľových croissantov do Guardianu (tá slasť, keď rozlepujete jeho stránky ako úplne prví!), odneste si domov aspoň maličký bochník. Trebárs s ich tradičnou polievkou zo sladkých zemiakov alebo celkom nevinným, malým kúskom cheesecake (najlepší v Prahe)…

Bakeshop, Kozí 1, Praha 1 (Metro A: Staroměstská)

4. DIY – Pečem pecen projekt

KvaskovaMapa

Ak ste doposiaľ žili na Marse a nikdy nepočuli o Cuketkovi, blogerovi, ktorý s láskou ľudí učí variť domáce vývary, organizuje kaviarenské orientačné behy a zmarketinguje i brokolicové stonky, vedzte, že práve on je za celorepublikovým projektom Pečem Pecen. V rámci neho si jednoducho nájdete na mapke najbližšieho darcu kvásku, zmanažujete transakciu a podľa podrobných návodov sa dáte do pečenia vlastného kváskového chleba. Kampaň má evidentne úspech: kváskové šialenstvo úžasne ilustruje mapa totálne zaplnená špendlíčkami už tri mesiace po spustení.

 maskrtnica.cz

foto: maskrtnica.cz

Stretávam ultrasympatickú M. a okamžite čaru kváskovania prepadám – je v tom výzva, vzrušenie i akási tamagoči zodpovednosť. O svoj kvások sa totiž musíte starať a pestovať si ho, len tak vám prinesie odmenu – pravidelný prídel domácich bochníkov a predovšetkým vône, kvôli ktorej to všetko zato stálo.

Pečem Pecenhttp://www.cuketka.cz/?p=11401

5. Rozmarýna

Jeden z  najlepšie zásobených biooobchodov v Prahe má okrem celoročne impozantného výberu čerstvej biozeleniny i pestrú ponuku fantastických celozrnných kváskových chlebov a pečiva. Výborne ladia trebárs s čerstvými kozími syrmi a nahrubo nastrúhanou mrkvou.

Rozmarýna, Nádražní 17, Praha 5 (metro B: Anděl)

Viac tipov na http://praguestateofmind.wordpress.com

Zaraď článok do kategórie: 

Komentáre (14)

  • Obrázok používateľa damjan
    takze v Telči
    damjan

    musi byt najlepsia pekaren v Cechach :) to je koment k bodu 4.

    (nechcem povedat, ze rovno v Dačiciach...)

    apr 10, 2013
  • Obrázok používateľa miska
    Dakujem Damjan! Ty nebodaj
    miska

    Dakujem Damjan! Ty nebodaj pecies? Normalne, bochnik sem, bochnik tam?

    apr 11, 2013
  • Obrázok používateľa damjan
    aale kde
    damjan

    ja len rezne a rybicky,.. a baklazan.. palacinky.. omeletu. a chleba vo vajci. tak predsa len aj chleba :)

    apr 14, 2013
  • Obrázok používateľa damjan
    a inak super clanok
    damjan

    teraz som si ho aj precital :) five stars a +1 za Van Gogha :-D

    apr 11, 2013
  • Obrázok používateľa gasc
    pochvala
    gasc

    vyborny clanok!

    apr 11, 2013
  • anon
    Nuz podareny clanocek (blog)!
    LbA (bez overenia)

    Ale priznam sa, ja tie vymodene predajne kvalitneho chleba fakt nemusim (ale nekamenujte ma za to; mne pride cele toto biofarmarske a neviem ake sialenstvo len ako skvely marketingovy tah).

    Ja sa vydavam trosku inou cestou. Nedavno som si zohnal pekarnicku na chleba.
    Level1 som zvladol rychlo. Uz som aj optimalizoval druh muky. Netreba kupovat predrazene muky urcene do domacich pekarniciek. Staci kvalitna muka (hladka psenicna, razna), pripadne su take tie tmave (celozrne) muky v predaji.

    Uz som na leveli 2. Uz vymyslam vlastne recepty do pekarne. Zvalidovany mam zatial len jeden. Zemiakovy chlebik. Je velmi chutny ale zatial neviem optimalizovat tvrdost korky.
    Dam recept (na pekaren Moulinex)
    Suroviny
    150g zemiakov
    300ml vlaznej vody
    0,5 lyzicky octu
    550g hladka muka (tu mozem kombinovat obycajnu hladku muku aj s tou celozrnou/tmavou/. Idealny pomer vychadza cca 1,7:1 (350g vs 200g) pre hladku muku, ale mozte si zvolit aj vlastny pomer, podla toho, ci mate radi svetly alebo tmavy chlebik)
    cca 20g cerstveho drozdia (da sa kupit prave pekarenske, to je najlepsie; urcite ruky prec od suseneho instantneho drozdia)

    Postup:
    Najprv uvarim zemiaky v supke do makka. Osupem a nastruham na jemnom struhadle. Aby sa to dobre supalo, odporucam prudko schladit obsah hrnceka (kludne aj 4x vymenit v nom vodu).
    Dalsie suroviny pridam v tom poradi ako su napisane hore.
    Zapnem pekarnicku na program 2 (francuzsky chlieb), nastavim hmotnost 1kg a maximalne prepecenie korky(stupen3). A to je vsetko. Po cca 3,5h vypadne namakany chlebik :)

    Chystam sa na level 3. Skusim vyrobit vlastny kvasok a pohram sa s nim v domacej pekarnicke.

    apr 11, 2013
  • Obrázok používateľa miska
    Iste, suhlasim, ze nie kazdy
    miska

    Iste, suhlasim, ze nie kazdy sexy alebo bio chlieb je i dobry, uz som sa tolkokrat spalila na trhoch, u Paula, v La Gare... Chapem i, ze nie kazdy prihliada na peoplewatching potencialy, dostupnost cesrtveho Guardianu a pekne stropy:)

    S tym domacim pecenim Ti velmi drzim palce, ja zvladnem focacciu s rozmarinom a olivami (pozostatky dlhych skandinavskych zim), ale s kvaskovym chlebom trochu bojujem - chutovo super (a ta vona!), ale doteraz som nepochopila, ako vsetci ti spendlici z mapy zvladaju dodrzovat vsetky tie sesthodinove, dvanasthodinove atd rozostupy, ja som sa pri planovani celkom zapotila...

    Vrelo Ti odporucam ale tu mapu, ide o uzasny sposob, ako spoznat zaujimavych ludi z blizkeho susedstva a dostat niekolko skvelych rad...

    apr 11, 2013
  • anon
    Tak s tou mapou vdaka za tip,
    LbA (bez overenia)

    Tak s tou mapou vdaka za tip, to som nepoznal. Urcite ponaberam rozumy od ludi v okoli (a je ich blizko Vrsovic dost regular_smile.gif )

    A co sa tyka pripravy kvasku? Technologickeho postupu sa nebojim. Uz len preto, ze moje zamestnanie je vyroba lieciv. Kde je extremne dolezite dodrziavat PRESNY technologicky postup.. Uvidim ako to dopadne. A ked bude zaujem, dam vediet a mozno sa aj ja zaspendlim do mapy ...

    A ako sa poznam, cca za 2 roky uz budem mat 2-3 odskusane recepty na kvaskovy chlebik peceny v trube..

    Ja som sa vydal cestou vyroby vlastneho chleba preto, lebo ma strasne hneva, co za pecivo (a chlieb) clovek dostane vo vselijakych hypermarketoch (a co je este horsie uz aj v predajniach typu Jecminek). Tie predajnicky v tvojom blogu su paradne, ale tiez mi nesedia. Tak som si proste kupil pekarnicku a hram sa regular_smile.gif Mam ju len od vianoc...

    apr 12, 2013
  • Obrázok používateľa miska
    Ano, myslim, ze vyroba chleba
    miska

    Ano, myslim, ze vyroba chleba je velmi konzervativna zalezitost a ze experimenty mu zvacsa neprospievaju, rovnako i ten kvasok je strasne citlivy na zmeny teploty, vlhkosti... Uplna alchymia:)

    Dokonca si myslim, ze vela dobrych pekarni zacinalo presne ako Ty, frustraciou z dostupnych alternativ:) Nech sa Ti teda dari a elan Ta neopusta!

    apr 16, 2013
  • Obrázok používateľa casioa5302ca
    výborne čítanie, blog i komenty...
    casioa5302ca

    big UP, Miška.

    Pozdravy z ostrova :-)

    F.

    apr 11, 2013
  • Obrázok používateľa miska
    Frantikssondottir! Snad tam
    miska

    Frantikssondottir! Snad tam maju chlieb aspon spoly taky skvely ako hudbu!

    apr 11, 2013
  • Obrázok používateľa casioa5302ca
    tak určite
    casioa5302ca

    tú skvelosť miestneho chleba z lokálnej pekárničky možem iba potvrdiť.

    Dnes cestou smerom down-town som sa v jednej pri baráku stavil, a na večeru bol skvelý CHLIEB.

    Viva la...chlieb :-)

    F.

    apr 16, 2013
  • Obrázok používateľa juki
    robite mi chut:P
    juki

    robite mi chut:P

    apr 11, 2013