• Obrázok používateľa mkay
    mkay

    2 kilo cukru? to bude cukor s vodou a bazou :-) no ja robim tiez bazovu stavu ale je tam len trochu cukru resp karamelu, nejake nakrajane pomarance/citrony a tie bazove kvety. nechat vyluhovat aspon den...

    jún 08, 2010
  • Obrázok používateľa woodcat
    woodcat

     ale ved on pise "sirup" a nie uz to co sa pije zriedene s vodou :) 

    jún 08, 2010
  • Obrázok používateľa bajbaj
    bajbaj

    Tych 24 hodín minimálne  nechať vyluhovať, scediť,  potom ten cukor.  Na to som pozabudol.

    jún 08, 2010
  • Obrázok používateľa woodcat
    woodcat

    ale dobre, ze pises. ked sa mi podari nazbierat bazu, tak bude sirup. uz tesiim :)

    jún 08, 2010
  • Obrázok používateľa bajbaj
    bajbaj

    Myslím si,  že baza rastie všade v Prahe,  možno aj na Václaváku,  ale  ked´spojíš príjemné s užitočníým,tak  si sprav výlet  na Divoku Śárku..

     

     

     

    jún 08, 2010
  • Obrázok používateľa woodcat
    woodcat

    no na sarke by som radsej nic netrahala kedze to je prirodna rezervacia, lebo pri mojom stasti by som neodisla iba s bazou ale aj pokutou :D ale mas pravdu, rastie vsade :)

    jún 08, 2010
  • Obrázok používateľa damjan
    damjan

    - 30 kvetov, 3kg cukru, 3litre vody, vraj aj nejaka trojka kyseliny citronovej

    chces aj recept na "stvorkovy"? :-)

    jún 08, 2010
  • Obrázok používateľa bajbaj
    bajbaj

    Vždy sa musí nájsť niekto taký,  čo  mi kazí radosť,  a dáva rady  už  "poradené",  .No čo už,  na Východze hutoria...i tak še dá,  i tak še dáá.  čus

    jún 08, 2010
  • Obrázok používateľa aron
    aron

    co zrobiš kecme take lachvate. i zo šidzom by še dalo ? Naj šicke vidza chto vekši vajčak ;-)

    jún 09, 2010
  • Obrázok používateľa bajbaj
    bajbaj

    Ďakujem za tú krasnu (myslím si,že je to)šarišštinu.

    jún 09, 2010
  • Obrázok používateľa damjan
    damjan

    neondzi. zistim ti recept od mojej babicky a poslem ti. caf

    jún 09, 2010
  • Obrázok používateľa damjan
    damjan

    60 kvetov
    5 litrov vody
    6 kg cukru
    6 lyziciek citr. kyseliny
    ( hehe, doost tesne, mohol to byt "sestkovy", ze? :-D )
    kvety dat do vody, premiesat a nechat stat 24 hodin. Precedit a do vody pridat cukor a kyselinu citronovu a nechat stat dalsich 24 h, obcas premiesat. Potom precedit cez gazu a naliat do flias. Moze sa pridat konzervacny prostriedok (netusim aky), ale babicka ho nikdy nedava. Hotovo. Ked sa aj zakali nahodou (napr. po roku v spajzi), staci ho zas len precedit cez obvaz a je ok (to k tej konzervacii). Inak kvety treba trhat za pekneho pocasia, kedy je v nich dost pelu, nie po dazdi. Ak su niektore kvety male, treba pridat. Kvetom sa mysli cela ta metlicka s vela kvietkami.

    jún 09, 2010
  • Obrázok používateľa bajbaj
    bajbaj

    ...i tak še da...Dík....ja ako konzervant používam rum.sirup dostane jemnejšiu chuť,množstvo..hm..asi podla toho ako staré deti to budú piť

     

     

    jún 10, 2010
  • Obrázok používateľa mkay
    mkay

    hehe ze konzeervant - ten zakonzervuje akurat tak toho co to bude pit :-)

    jún 10, 2010
  • Obrázok používateľa katka
    katka

     pozeram, ze v tejto diskusii nejak vedu chlapci, OK, to je fajn, ja nepoznam ziadneho, co by sa pustil do bazoveho sirupu;-)

    co sa ale toho konzervovania tyka, ja sirup prevaram, resp. vodu, lebo ked som neprevarala, splesnivel a kedze ho chcem davat malym detom, radsej ho prevarim, nez vyhodim. A tiez vyplachujem flase nejakym alkoholom, co mam zrovna po ruke, vacsinou doma nic ine okrem vina a rumu nie je, takze rumom.

    No a davam veeela kvetov tak asi 60 na 3 l vody, ktoru zvarim asi so 100g kys. citronovej, do polovychladleho dam kvety, necham 24 h stat. precedim, pridam 3kg cukru, rozmiesam a plnim do flias.

    jún 10, 2010
  • Obrázok používateľa woodcat
    woodcat

    vcera som bola natrhat bazu. mam asi 30 krasnych velkych kvetov :) takze idem na to! este teda musim ist kupit cukor a kys. citronovu. skusim pre istotu prevarit aj tu vodu, ako pise katka. predsa len, kym to ja zkonzumujem, to prejde rok a nech to razdsej nesplesnivie :)

    a moja babka zvykla davat potom tu stavu do mrazaku a ked sme chodili na vylety, tak sme to cucali z flasky a jak sa to pomaly topilo tak to bolo mnam :)

    jún 11, 2010
  • Obrázok používateľa woodcat
    woodcat

    a babka mi dala este recept na bazovu stavu. vraj uz sirup nie je dobre robit, lebo ze je baza prekvitnuta, ale mne to nevadi aj tak budem :)

    a tu je ta stava: do vody sa da baza, cukor (ten sa da neskor riedit), citron vyzmykany a da sa to cele na 4 dni na slnko a moze sa podavat :)

    jún 11, 2010
  • Obrázok používateľa katka
    katka

     tak na stavu - limonadu -  mam trosku iny recept, ide tam len par kvetov (ja vzdy pridavam viac), na kruzky nakrajany citron a aj pomaranc, aj 2, cukor a nic sa neprevara, aby to dobre vykyslo, nechavam to par dni (cca 3) na okne v 3,5l pohari prikryte gazou, ked uz zacina bublinkovat, precedim, prelejem do flias plastovych, dam do chladnicky a pijeme v takychto horucavach o 106

    jún 12, 2010