Baza čierna,výroba sirupu, alebo nápoja

19 príspevkov / nových: 0
Posledný príspevok
Baza čierna,výroba sirupu, alebo nápoja

U nas doma sa robil "odjakživa" sirup,  či nápoj z kvetu bazy,  volali sme ho dvojkový, 20 kvetov, 2kg cukru, 2litre vody, vraj  aj nejaka dvojka kyseliny citronovej, kto vie nejaký dobrý, vyskúšaný recept, nech sa  ozve. Môže sa urbiť aj nejaka ochutnávka=suťaž,ak by to nieko vedel dať dokopi....Pozor baza začína kvitnúť............

 

2 kilo cukru? to bude cukor s

2 kilo cukru? to bude cukor s vodou a bazou :-) no ja robim tiez bazovu stavu ale je tam len trochu cukru resp karamelu, nejake nakrajane pomarance/citrony a tie bazove kvety. nechat vyluhovat aspon den...

 ale ved on pise "sirup" a

 ale ved on pise "sirup" a nie uz to co sa pije zriedene s vodou :) 

Jasne.

Tych 24 hodín minimálne  nechať vyluhovať, scediť,  potom ten cukor.  Na to som pozabudol.

ale dobre, ze pises. ked sa

ale dobre, ze pises. ked sa mi podari nazbierat bazu, tak bude sirup. uz tesiim :)

Výlet.

Myslím si,  že baza rastie všade v Prahe,  možno aj na Václaváku,  ale  ked´spojíš príjemné s užitočníým,tak  si sprav výlet  na Divoku Śárku..

 

 

 

no na sarke by som radsej nic

no na sarke by som radsej nic netrahala kedze to je prirodna rezervacia, lebo pri mojom stasti by som neodisla iba s bazou ale aj pokutou :D ale mas pravdu, rastie vsade :)

heh, tak ja ti poradim ako sa robi trojkovy sirup -

- 30 kvetov, 3kg cukru, 3litre vody, vraj aj nejaka trojka kyseliny citronovej

chces aj recept na "stvorkovy"? :-)

Je to tak.

Vždy sa musí nájsť niekto taký,  čo  mi kazí radosť,  a dáva rady  už  "poradené",  .No čo už,  na Východze hutoria...i tak še dá,  i tak še dáá.  čus

co zrobiš kecme take

co zrobiš kecme take lachvate. i zo šidzom by še dalo ? Naj šicke vidza chto vekši vajčak ;-)

Ďakujem za tú krasnu (myslím

Ďakujem za tú krasnu (myslím si,že je to)šarišštinu.

no še onééé

neondzi. zistim ti recept od mojej babicky a poslem ti. caf

6

60 kvetov
5 litrov vody
6 kg cukru
6 lyziciek citr. kyseliny
( hehe, doost tesne, mohol to byt "sestkovy", ze? :-D )
kvety dat do vody, premiesat a nechat stat 24 hodin. Precedit a do vody pridat cukor a kyselinu citronovu a nechat stat dalsich 24 h, obcas premiesat. Potom precedit cez gazu a naliat do flias. Moze sa pridat konzervacny prostriedok (netusim aky), ale babicka ho nikdy nedava. Hotovo. Ked sa aj zakali nahodou (napr. po roku v spajzi), staci ho zas len precedit cez obvaz a je ok (to k tej konzervacii). Inak kvety treba trhat za pekneho pocasia, kedy je v nich dost pelu, nie po dazdi. Ak su niektore kvety male, treba pridat. Kvetom sa mysli cela ta metlicka s vela kvietkami.

Vidíš.

...i tak še da...Dík....ja ako konzervant používam rum.sirup dostane jemnejšiu chuť,množstvo..hm..asi podla toho ako staré deti to budú piť

 

 

hehe ze konzeervant - ten

hehe ze konzeervant - ten zakonzervuje akurat tak toho co to bude pit :-)

konzervanty

 pozeram, ze v tejto diskusii nejak vedu chlapci, OK, to je fajn, ja nepoznam ziadneho, co by sa pustil do bazoveho sirupu;-)

co sa ale toho konzervovania tyka, ja sirup prevaram, resp. vodu, lebo ked som neprevarala, splesnivel a kedze ho chcem davat malym detom, radsej ho prevarim, nez vyhodim. A tiez vyplachujem flase nejakym alkoholom, co mam zrovna po ruke, vacsinou doma nic ine okrem vina a rumu nie je, takze rumom.

No a davam veeela kvetov tak asi 60 na 3 l vody, ktoru zvarim asi so 100g kys. citronovej, do polovychladleho dam kvety, necham 24 h stat. precedim, pridam 3kg cukru, rozmiesam a plnim do flias.

baza

vcera som bola natrhat bazu. mam asi 30 krasnych velkych kvetov :) takze idem na to! este teda musim ist kupit cukor a kys. citronovu. skusim pre istotu prevarit aj tu vodu, ako pise katka. predsa len, kym to ja zkonzumujem, to prejde rok a nech to razdsej nesplesnivie :)

a moja babka zvykla davat potom tu stavu do mrazaku a ked sme chodili na vylety, tak sme to cucali z flasky a jak sa to pomaly topilo tak to bolo mnam :)

bazova stava

a babka mi dala este recept na bazovu stavu. vraj uz sirup nie je dobre robit, lebo ze je baza prekvitnuta, ale mne to nevadi aj tak budem :)

a tu je ta stava: do vody sa da baza, cukor (ten sa da neskor riedit), citron vyzmykany a da sa to cele na 4 dni na slnko a moze sa podavat :)

 tak na stavu - limonadu -

 tak na stavu - limonadu -  mam trosku iny recept, ide tam len par kvetov (ja vzdy pridavam viac), na kruzky nakrajany citron a aj pomaranc, aj 2, cukor a nic sa neprevara, aby to dobre vykyslo, nechavam to par dni (cca 3) na okne v 3,5l pohari prikryte gazou, ked uz zacina bublinkovat, precedim, prelejem do flias plastovych, dam do chladnicky a pijeme v takychto horucavach o 106

Diskusia je zamknutá